ИНДЕКС – портал за знаење
Светот на животните

Кое е најбрзото животно на планетата?

Најголемата брзина со која човек може да трча е околу 40km на час. Најбрзото куче, ловечкото, постигнува брзина од 65km на час. Тркачите коњи трчаат со 80km на час, а антилопите се движат со скоро 95km на час.

Но ниеден од нив не може да се мери со најбрзото тркач на планетата – гепардот. Ниту едно животно не може да го претрка гепардот кој трча со неверојатни 110km на час!


Оваа брза,грациозно џунгловска мачка живее во Азија и Африка, каде што ја скротуваат и ја користат за ловење. Тамошните ловџии му ги заврзуваат очите на животното и го држат на ланец. Кога ќе започне играта, гепардот се ослободува и спринта кон пленот,а кога ќе го фати го држи се додека не дојдат ловџиите.

Во оваа категорија