ИНДЕКС – портал за знаење

Светот на животните

Светот на животните

Од што е составено окото на ‘рбетниците?

Nenad
Најголемиот дел од ‘рбетниците, вкучувајќи го и човекот, имаат таканаречени парни очи.  Парните очи се изградени од типот на затворен очен меур (очно јаболко). Очното...
Светот на животните

Која држава има повеќе овци од луѓе?

Nenad
Во Австралија, полесно е да најдеш овца отколку човек. Во Австралија има околу 148 милиони овци во осумдесетите години на минатиот век, додека  човечката популација...
Светот на животните

Каде живее тигарот?

Nenad
Живеалиштето на тигарот има 3 главни карактеристики: секогаш има вегетација која му овозможува криење, секогаш е во близина на вода и има изобилство на плен....
Светот на животните

Зошто кавијарот е толку скап?

Nenad
Уште од античките времиња, кавијарот се смета за најхранливиот, најдобриот и највкусниот дел од рибата. Постојат повеќе видови на кавијар, но повеќето вистински кавијари се...