ИНДЕКС – портал за знаење

СВЕТОТ НА

Светот на животните

Од што е составено окото на ‘рбетниците?

Nenad
Најголемиот дел од ‘рбетниците, вкучувајќи го и човекот, имаат таканаречени парни очи.  Парните очи се изградени од типот на затворен очен меур (очно јаболко). Очното...
Светот на животните

Која држава има повеќе овци од луѓе?

Nenad
Во Австралија, полесно е да најдеш овца отколку човек. Во Австралија има околу 148 милиони овци во осумдесетите години на минатиот век, додека  човечката популација...
Светот на растенијата

10 Докази дека растенијата се попаметни отколку што мислиме!

Nenad
Иако растенијата немаат ништо приближно како мозок, сепак тие успеваат да комуницираат, да го мерат времето, па дури и да се камуфлираат. Тие можеби не...