ИНДЕКС – портал за знаење

Светот на инсектите

Светот на инсектите

Дали сте знаеле дека пајаците спаѓаат меѓу најомразените животни во светот?

Nenad
Во пајаците се вбројуваат вистинските пајаци, скорпиите и крлежите. Повеќето се копнени животни. Живеат на речиси сите живеалишта ширум светот, а еден вид пајак живее...
Светот на инсектите

Како гасеницата се претвара во пеперутка?

Nenad
Малку е тешко да се поверува дека такво прекрасно суштество како пеперутката некогаш било грдо, несакано суштество како гасеницата. Постојат четири фази во животот на...