ИНДЕКС – портал за знаење

Македонија

Македонија

Зошто сите сакаат Скопско?

Nenad
  Пивото е алкохолен пијалок кој настанува со ферментација на скробеста супстанца (житни растенија: јачмен, хмељ), кој не е дестилиран после ферментацијата. Производството на пиво...
Македонија

Како се родила идејата за “Струшките вечери на поезијата”?

Nenad
Струшките вечери на поезијата е најголемата светска поетска манифестација што се одржува секоја година во Струга, Република Македонија. Манифестацијата е основно одбележје на Струга како...
Македонија

Како градот Куманово го добил името?

Nenad
Куманово се наоѓа во северниот дел на Република Македонија. Сместено е во источното подножје на Скопска Црна Гора, во источниот дел на Кумановското поле, на...
Македонија

Дали моликата ја има само на Пелистер?

Nenad
Моликата, позната и како Македонски бор, е вид борово дрво кое е откриено и вирее по планините во Македонија.  Симбол е на националниот парк Пелистер...
Македонија

Кои правила треба да ги знаете за да го нацртате Македонското знаме?

Nenad
Знамето на Македонија е усвоено во 1995 година и е составено од црвена позадина на која има златно сонце. Сонцето е со осум сончеви краци...
Editor's Picks

Налеј, Налеј, љубовна приказна која ги руши сите рекорди со 550 000 прегледи за 24 часа

Nenad
Спотот за водечката нумера на серијата Македонија “Налеј, налеј“ кој ја доживеа својата промоција пред само 24 часа ги запали социјалните мрежи и во буквална...
Editor's Picks

Македонија е љубовна приказна руши рекорди

Nenad
Водечката  нумера на  серијата „Македонија “Налеј, налеј“,ја доживеа својата промоција и само за 24 часа има преку 150.000 прегледи на социјални мрежи. Нумерата која е...
Македонија

Водопадот на Длабока река

Nenad
  Водопадот на Длабока река се наоѓа на масивот Кораб под Мала корабска врата, на кањонот на Длабока река. Водопадот се напојува од снеговите што...