ИНДЕКС – портал за знаење

Медицина

Медицина

Кога била извршена првата успешна трансфузија на крв?

Nenad
Пред луѓето да ја откријат мистеријата на крвните групи, трансфузијата била табу тема и голем бил ризикот за нејзино извршување. Некои историчари сметаат дека Инките...
Медицина

Кога престануваме да растеме?

Nenad
Девојките ја постигнуваат нивната полна височина кога се на околу 18-годишна возраст, но момчиња продолжуваат да се развиваат уште неколку години. Постојат два периоди во...
Медицина

Дали мобилните телефони може да предизвикаат рак на мозокот?

Nenad
Можеби, но веројатно не. Научниците се уште не се во целост сигурни дали мобилните телефони предизвикуваат рак на мозокот. Општо е прифатено дека мобилните телефони...
Медицина

Колку сон ви е потребен во различните етапи од животот?

Nenad
Потребата за спиење се менува како што поминуваат годините. Како деца спиеме многу повеќе, а како возрасни помалку. Потребата за спиење со текот на годините...
Медицина

Што е матичен млеч ?

Nenad
Матичниот млеч го произведуваат пчелите доилки и е единствена храна со која се храни матицата во текот на целиот свој живот. Поради тиа матицата е...