ИНДЕКС – портал за знаење
Медицина

Што е матичен млеч ?

Матичниот млеч го произведуваат пчелите доилки и е единствена храна со која се храни матицата во текот на целиот свој живот.
Поради тиа матицата е најплодното суштество на земјината топка и живее до пет години, додека останатите пчели живеат само неколку месеца. Матичниот млеч има исклучително богата хранлива вредност. Матичниот млеч содржи единствени состојки кој се наоѓаат исклучиво во него – 10 HDA, односно 10-хидрокси-2-децинска киселина, т.е. Незаситена (природна) масна киселина која делува антибактериски и противвоспалително, а исто така го регулира имунолошкиот состав во организмот.
Матичната млеч ја подобрува концентрацијата, го успорува процесот на стареење, ја зголемува животната снага и ја јакне отпорноста на организмот.

Матичниот млеч е исклучително јак стимулатор кој го јакне имунолошкиот систем, ја зголемува психофизичката снага, ја подобрува општата состојба на организмот, го забрзува опоравувањето после болести, ги успорува процесите на стареење и кај жените ги ублажува тешкотиите пред и за време на менопаузата.
Матичниот млеч, препорачуваме да се зема 90 дена. Потоа да се направи пауза 14 дена, и потоа повторно да се продолжи со земање.

Матичен млеч е достапен преку трите производи:
-Матичен млеч ампули,
-Матичен млеч со Аронија и
-Желе ројал капсули

Се употребува како кај озбилни болести, така и кај поврмени третмани:
• го јакне имунолошкиот систем
• ја зголемуваотпорноста на организмот против болести
• ја подобрува општата состојба на организмот
• овозможува подолга ментална работа
• ги ублажува тешкотиите за време и по менопауза
• ја поттикнува работата на крвниот систем
• има поволно влијание кај недостаток на витамини
• ги отстранува хроничните видови на замор
• ја ублажува нервозата
• ги ублажува проблемите поврзани со срце, јетра и желудник
• поволно влијае на хормонската равнотежа на организмот
 

Еве и едно поучно видео од YоuTube за пчелите

Во оваа категорија