ИНДЕКС – портал за знаење

Editor’s Picks

Македонија

Зошто сите сакаат Скопско?

Nenad
  Пивото е алкохолен пијалок кој настанува со ферментација на скробеста супстанца (житни растенија: јачмен, хмељ), кој не е дестилиран после ферментацијата. Производството на пиво...
Географија

За кои области се користи терминот “Блискиот исток”?

Nenad
  Близок Исток е поим кој често се користи од археолозите, географите и историчарите, и поретко од новинарите и коментаторите, со цел да сепосочи регионот...
Разно

Пиво

Nenad
Пивото е најконзумираниот и најверојатно најстариот алкохолен пијалок во светот. Тоа е третиот најпопуларен пијалок по водата и чајот. Се произведува со вриење и ферментација...
Астрономија

Колку е голем универзумот?

Nenad
Никој не може да биде сигурен, затоа што никој не може да го види целиот универзум. Досега најодалечената ѕвезда од земјата која што научниците ја имаат откриено е...