ИНДЕКС – портал за знаење

ФАКТИ

Македонија

Кога е изградена зградата на Собранието на Република Македонија?

Nenad
Собранието на Република Македонија е претставнички орган на граѓаните и носител на законодавната власт. Собранието е еднодомно и според Уставот на Република Македонија може да...
Македонија

Колку езера има на Шар Планина?

Nenad
Шар Планина е еден од најголемите и највисоките планински масиви во Македонија. Сместена е во северозападниот дел на републиката, на границите со Косово и Албанија....
Наука

Зошто не постои Нобелова награда за математика?

Nenad
Нобелова награда за математика не постои, што доведе до значајни шпекулации за причината поради која Алфред Нобел ја испуштил оваа награда. Една приказна тврди дека...
Историја

Постоеле ли Семирамидините висечките градини?

Nenad
Семирамидините висечки градини и ѕидините на Вавилон (денешен Ирак) се едно од Седумте светски чуда. Според преданието, изградени се од Набукодоносор II околу 600 п.н.е....
Разно

Кој го изработил првиот двоспратен автобус во Централна и Источна Европа?

Nenad
  Првиот двоспратен автобус во Централна и Источна Европа го изработила поранешната македонска фабрика за автобуси ФАС 11 Октомври. Изработен е на специјална шасија, производ...