ИНДЕКС – портал за знаење

Технологија

Технологија

Како се делат компјутерските мрежи според топологијата?

Nenad
Компјутерска мрежа е колекција од автономни компјутери меѓусебно поврзани со единствена технологија. Два компјутери се умрежени ако се способни да разменуваат информации. Компјутерските мрежи може...
Технологија

Дали телевизорот може да не предупреди дека доаѓа торнадо?

Nenad
Никогаш не сме пробале да го користите телевизорот како уред кој би не предупредил доколку се наближува торнадо? Се додека не пробате нема да верувате....
Технологија

Што треба да содржи еден компјутер?

Nenad
Што се мора да содржи еден стандерден домашен компјутер за да функционира најнормално: -Процесор -Ладилник (Кулер) -Матична плоча -РАМ -Графичка картичка -Хард диск -Оптички диск...
Технологија

Што се оптички кабли?

Nenad
Тенките проѕирни влакна од стакло или пластика, кои пренесуваат светлина преку нивната должина преку внатрешна рефлексија, оптичките влакна, се употребуваат за пренесување на податоци, гласови...
Технологија

Колку е потребно да се произведе еден автомбил

Nenad
Под произведување овде ќе мислиме колку време му треба на еден автомобил да биде составен под претпоставка сите делови да ни се на располагање. На почетокот...
Технологија

Што е инфра-црвена и ултра-виолетова светлина

Nenad
  Топлина, светлина, радио бранови или рентген зраци се форми на енергија. Разликата помеѓу формата на енергијата зависи од брановата должина на енергетските бранови. На...