ИНДЕКС – портал за знаење

Астрономија

Астрономија

Колку е голем универзумот?

Nenad
Никој не може да биде сигурен, затоа што никој не може да го види целиот универзум. Досега најодалечената ѕвезда од земјата која што научниците ја имаат откриено е...
Астрономија

Сте слушнале за затемнување на Месечината?

Nenad
Додека Месечината кружи околу Земјата, таа повремено влегува во нејзината сенка – појава што е позната под името затемнување на Месечината. Затемнувањата не се случуваат...