ИНДЕКС – портал за знаење
Разно

Пиво

Пивото е најконзумираниот и најверојатно најстариот алкохолен пијалок во светот. Тоа е третиот најпопуларен пијалок по водата и чајот. Се произведува со вриење и ферментација на шеќери, најчесто одвоени од житни зрна, најчесто од јачмен и пченица. Шеќерите добиени од пченка и од ориз се најчесто користени додатоци заради нивото на ниски трошоци. Најголем број од пивата се зачинети со хмељ што додава горчливост и делува како природен конзерванс. Други фкусови како мента и овошни фкусови може да бидат вклучени.
Јачината на пивото е обично меѓу 4% и 6% алкохол, меѓутоа постојат и пива со помалку од 1% алкохол, дури и онакви со над 20% алкохол, но тоа се многу ретки случаи.

 

 

Во оваа категорија