ИНДЕКС – портал за знаење
Свет

Дали Белгија извезува некој прозивод

Извоз е стока која се носи надвор од државата каде што е произведена и се продава. Кај нас многу се зборува за трговски дефицит што го имаме. Тоа значи дека повеќе увезуваме отколку што извезуваме, а едноставно кажано повеќе трошиме отколку што заработуваме. Но тоа е друга тема…

Во 80тите САД извезле стока вредна околу 180 милијарди долари или околу 525долари по секој Американец. Советскиот Сојуз во тоа време извезле стока вредна околу 52 милијарди долари или просечно по 200 долари од секој граѓанин. 

Сепак најголемите извозници треба да се бараат меѓу најмалите држави во светот. Холандија, со околу 14 милиони жители секоја година извезува стока вредна околу 50 милијарди долари, или околу 3,550 долари по жител.

Белгија, со околу 10 милиони жители, извезува стока од околу 44 милијарди долари, или просечно по околу 4,550 долари по жител. Оваа бројка на Белгија и дава најголем просек на извоз по жител во светот од било која друга нација која не произведува нафта!

Во оваа категорија