ИНДЕКС – портал за знаење
Свет

Дали Биг Бен е само часовник?

 

Саат кулата во северниот крај на Вестминстерската палата во Лондон, наречена “Биг Бен”, е најголемиот часовник со четири лица и третата највисоката Саат кулата во светот која слободно стои.

“Биг Бен” не е ниту само часовник ниту само кула на парламентот на Англија. Напротив, тој е најголемата камбанарија која се наоѓа во саат кула, а беше пуштена во употреба во 1858 година.

Саат кулата била изградена во Вестминистер во 1288, финансирана од Ралф Хенгам, главниот судија на на кралот. Лондонските весници од тоа време ја нарекле “Бен” по Сер Бенџамин Хол, комесарот за надворешни работи кој бил “виновникот” за додавање на огромната 13.5-тонска камбанерија во кулата. Дизајнери на Биг Бен се адвокатот и аматерски хорологист Едмунд Бекет Денисон, и Џорџ Ејри, како и Ројал.

Часовник денес претставува симбол за сигурност и издржливост.

Во оваа категорија