ИНДЕКС – портал за знаење
Медицина

Дали мобилните телефони може да предизвикаат рак на мозокот?

Можеби, но веројатно не. Научниците се уште не се во целост сигурни дали мобилните телефони предизвикуваат рак на мозокот.

Општо е прифатено дека мобилните телефони не предизвикуваат рак со краткорочни користења, но бидејќи мобилните телефони не се доволно долго во употреба за да се сметаат за “долгорочни”, премногу е рано да се каже за сигурно.

Испитувањата покажуваат дека редовното користење на мобилен телефон (најмалку шеесет минути дневно, четири или пет години) не води до поголема можност за добивање на рак на мозокот, ниту пак за добивање на рак по должината на страната на главата каде што телефонот се користи најмногу.

Досега, најголемата опасност од мобилни телефони е кога корисниците ги употребуваат за време на возењето. Само здравиот разум диктира дека возењето, додека ментално си фокусиран на разговор, го успорува времето на реакција за повеќе од половина секунда. Ако разговарате на мобилен телефон додека возите, четири пати се поголеми шансите да направите сообраќајна несреќа отколку ако не го користите мобилниот телефон.

Во оваа категорија