ИНДЕКС – портал за знаење
Разно

Дали сте знаеле што е ураган???

Ураган е жестока тропска бура со ветер кој дува спирално кон внатре, каде се наоѓа средиштето со низок притисок, таканаречено око на ураганот. Некој урагани остануваат на океанот и траат неколку дена некој траат три до пет недели и ги пустошат островите и бреговите со див ветар, буроносен дожд и џиновски бранови. Бура во создавање може да помине 2000 km преку океанот пред да се претвори во ураган. Многу урагани се движат кон запад со брзина од 19- 28 km/h.

Големината на ураганот: пречник од 300 до 3000 km.

Ветерот се врти околку окото со брзина од 360 km/h

Окото може да има прчник од 50 km со благ ветер и малку облази и дожд.

БРЗИНСКИ РЕКОРД НА ВЕТЕРОТ: изнесува 512 km/h измерени во Оклахома САД 1999 год.

Во оваа категорија