ИНДЕКС – портал за знаење
Светот на растенијата

Дали ја знаете историјата на доматот?

Доматот води потекло од Средна и Јужна Америка, а во Европа е донесен од страна на Шпанците од Перу во 15 век. Тогаш доматот служел само како украсна билка, а веќе од 19 век започнало неговото користење како храна и од тогаш се помасовно се одгледува и користи. Долго постоеше дилема дали доматот е зеленчук или овошје, додека не стигнало до највисокиот суд во САД во 1887 година, каде судот заклучил дека доматот е зеленчук- Денес во исхраната најмногу го користат Италијаните и Медитеранските народи.
Доматот има мала енергетска вредост (17kcal на 100 гр.) затоа што содржи 94% вода. Тој е еден од најбогатите извори на витамин Ц. Богат е со пектини и многу органски киселини, кои го зголемуваат апетитот, го активираат процесот за варење на храната и го спречуваат негативното дејство на бактериите.

 

Во оваа категорија