ИНДЕКС – портал за знаење
Светот на инсектите

Една долга миграција

Тоа е кралската пеперутка – од фамилијата нинфалиди – кралица на миграциите. Многу е голема и има многу шарени крилја. Патот што го поминуваат овие пеперутки, по потекло од тропските области, трае околу 130 дена за кое време поминуваат 3000 километри од Мексико до Онтарио во Канада.

Но, тоа е цената што ја плаќаат за да најдат храна – ларви на некои инсекти кои живеат во место каде зимата за нив е неиздржлива, па затоа таму го поминуваат само летото. Значи, во Северна Америка и во Канада живеат лете, но пред да пристигне зимата, полетуваат кон планините на Мексико и западниот брег на Америка. Должината на патот е толкава што сите не успеваат да го поминат целиот пат – одење и враќање. Многу пеперутки кои се враќаат на југ се претставници на следната генерација, родена во текот на преселбата.

Во оваа категорија