ИНДЕКС – портал за знаење
Наука

Зошто небото е сино?

Чистото, денско небо е плаво бидејќи молекулите во воздухот распрскуваат сина светлина од Сонцето многу повеќе отколку што распрскуваат црвена светлина. Овој распрскувачки ефект е познат како распрскување на електромагнетни бранови (Rayleigh scattering). Бидејчи сината светлина се распрскува во случајни правци, некои од нив стасуваат и до површината на Земјата.

 Кога ќе погледнеме во залезот на Сонцето, гледаме црвена и портокалова светлина бидејќи сината светлина е расфрлана надвор од човечкиот видик на видлива светлина.

Во вечерните часови, небото понекогаш изгледа портокалово или црвено поради загадувањето на воздухот, прашина, водена пареа и други честички кои пловат во воздухот и делуваат како филтери на сончевата светлина. Кога Сонцето е ниско, воздухниот слој е подебел и светлината е повеќе филтирана, па изгледа жолта, портокалова и на крај црвена.

 

Во оваа категорија