ИНДЕКС – портал за знаење
Светот на растенијата

Зошто урмите се наречени дрвото на животот?

Се смета дека стеблата на урмните се меѓусебно блиску поврзани. Ако едно стебло овене, неговиот “пријател” кој се наоѓа во близина тагува и веќе не дава плодови. Женското стебло, исто така, венее ако се исече нејзината љубов.
 
Во оазата Улад Сед плодот на тоа скапоцено стебло е главен прехрамбен производ. Урмите можат да се јадат свежи, а може и да се исушат и да се сомелат во брашно. Ниеден дел од дрвото не се фрла.
 
Стеблото се употребува како градежен материјал и за огрев, од цврската влакнеста кора се плетат јажиња, гранките се употребуваат за изградба на огради и покриви, а од лисјата се изработуваат кошници, метли, торби и сандали.
 
Сокот од некои видови урми е сладок сируп, а сокот од младите палми може да ферментира и така се добива вкусно и многу опојно вино. Дури и “коските” на урмите се употребуваат – се пржат и се мелат и така се добива “кафе”, замена за чајот кој вообичаено се пие во студените пустински вечери.

 

 

Во оваа категорија