ИНДЕКС – портал за знаење
Свет

Зошто Њујорк е наречен Големото јаболко?

Една од најпопуларните приказни за тоа како Њујорк го добил својот прекар е следнава.

Во текот на 1940 година, Роберт Емерих, кој свирел на пијано во Томи Дорси Бенд, напишал една мрачна песна наречена “Големото јаболко”. За многу кратко време песната била заборавен од сите, освен од легендарниот новинар Волтер Винчел, на кој толку многу му се допаднала песната, што во својот дневник и во етерот на радио секојдневно го нарекувал Њујорк Сити – “Големото јаболко”. Наскоро, насловот на мрачната песна станал прекар на големиот град.

Но, прекарот на “Големото јаболко” бил документиран многу порано, во 1909 година, во книгата Wayfarer, од Едвард Мартин. Но излегле разни дебати во врска околку ова прашање па се воспостановило дека прекарот “Големото јаболко” бил употребуван за било кој голем град и бил однесен надвор од контекст кога се зборувало за Њујорк.а

Прекарот бил познат како старото име за Њујорк се додека не бил обновен во 1970-тите години како маркетинг и туристичка атракција на градот.

 

Во оваа категорија