ИНДЕКС – портал за знаење
Географија

Каде е Р’тот Добра Надеж?

 

Р’тот Добра Надеж е р’т на јужниот дел на Африка. Морето околу р’тот е немирно и многу често со грмотевици, што значи името и не е многу соодветно, односно не го опишува најдобро!

Во 1488та година, кога португалскиот морепловез Бартоломеј Диаз стана првиот Европеец што ја заобиколил јужна Африја, овој р’т го нарекол Р’т на грмотевици. Но Кралот на Португалија, кој сакал да ги охрабри другите морепловци да пловат околу Африка кон Индија, го преименувал во Р’тот Добра Надеж.

Во 1500тата, Бартоломеј Диаз и самиот починал во невреме на р’тот што самиот го открил!

Едно видео со кајак околу р’тот Добра Надеж на англиски јазик

Во оваа категорија