ИНДЕКС – портал за знаење
Светот на животните

Каде живее комодо змејот?

Комодо змејот е најголемиот жив гуштер Варанус комоденсис, член на гуштерите со околоп од фамилијата Варанида. Тие живеат на островот Комодо и уште на неколку соседни острови во Индонезија. Речиси доведени до истребување, тие се заштитени во денешно време. Комод змејовите растат до 3 метри во должина, достигнуваат до 135 kg во тежина, а можат да живеат до 100 години. Копаат јами за живеење кои достигнуваат длабочина до 9 метри. Мршите се нивната главна исхрана, но возрасните честопати јадат и помали примероци од комод змејовите. Можат брзо да трчаат, повремено напаѓајќи и убивајќи луѓе.

Во оваа категорија