ИНДЕКС – портал за знаење
Географија

Како Антартик го добил името?

 

Употребата на името на континентот “Антартик” се препишува на Шкотскиот картограф Џон Џорџ Вартоломеј.
Името Антартик е грчка верзија на грчкиот збор ἀνταρκτική (antarktiké), кој значи “спротивно на север”.
Антартик не е земја и не му припаѓа никому.
Иако неколку земји си имаат завземено делови од Антартикот, САД и некои други држави се уште ги немаат признаено овие тврдења.
Дваесет и шест земји го потпишаа Договорот за Антарктикот, во кој се наведува дека земјите мора да го користи Антарктик само за мирољубиви цели.
Многу земји би сакале да поседуваат делови на Антарктик, бидејќи сметаат дека тој содржи голема нафта и минерални суровини. Во моментов, договорот забранува експлоатацијата на нафта и минерали.
Антарктик е поголем по површина од Европа, Австралија и САД, но со најмалата популација на која било континент. Всушност, никој не живее таму засекогаш.

 

Во оваа категорија