ИНДЕКС – портал за знаење
Светот на инсектите

Како гасеницата се претвара во пеперутка?

Малку е тешко да се поверува дека такво прекрасно суштество како пеперутката некогаш било грдо, несакано суштество како гасеницата.
Постојат четири фази во животот на пеперутката. Процесот на премин од една во друга фаза е наречен метаморфоза. Првата фаза започнува кога женката ги лежи своите јајца, обично на растение кое произведува храна. Наскоро потоа, гасеницата, наречена ларва, започнува да се формира во јајцето. По неколку дена, или неколку месеци (различно кај различни пеперутки), гасеницата е доволно голема за да излезе надвор и да продолжи да се развива. Започнува со јадење на лушпата од јајцето, па продолжува да ги јаде листолите на растението каде што се наоѓаа јајцата.

Целосно пораснатата гасеница лачи текна течност од жлездите под устата. Оваа течност се стврднува во свилен конец кој што гасеницата го предава на лист или гранче. Во оваа фаза, како во школка го обвива своето тело. Во внатрешноста на школката гасеницата се преобразува во пеперутка. Оваа фаза трае од околу десетина дена до неколку месеци.
Кога ќе стане доволно зрела, исфрла течност која што и помага во омекнувањето на школката. Во рок од половина час, пеперутката си пумпа крв во своето тело, крвта започнува да циркулира, со што е подготвена да одлета.

Во оваа категорија