ИНДЕКС – портал за знаење
Географија

Како е создаден Абу Даби?

Абу Даби е најголемиот емират во составот на Обединетите Арапски Емирати. Се состои од бројни крајбрежни острови, а во внатрешните граници го обиколува Дубаи, а во многу мал дел се граничи со Ал  Шарџа. Во 1791 година откриле извори на вода за пиење на местото каде што е градот Абу Даби и во 1795 години таму ги изградиле своите штабови.

Врз основа на главниот град на ОАЕ, за градот е врзана една прекрасна легенда. Арапите-ловци од една оаза бркале газела. Газела долго трчала во пустината, а потоа го довела ловците на на брегот на Персискиот Залив, каде се нурнала во водата и продолжила до островот. Ловците ја следеле, а газелата ги довела до извор на прекрасна слатка вода. Со благодарност, ловците газелата ја оставиле да живее, а во околината на изворот, се населиле и местото го нарекле „татко на газела„ што на арапски звучи како Абу Даби.

Во оваа категорија