ИНДЕКС – портал за знаење
Наука

Како се појавува мувлата на лебот?

Кога е стар лебот, го развива обвивка, зелена или сива наречена мувла. Мувлата всушност е парче од мали растенија кои растат побрзо отколку алгите во вашата градина. Бидејќи никој не ги “засадил” таму, од каде ли доаѓаат?

Спорите на растенијата, кои претставуваат нивни репродуктивни органи, лебдат наоколу во воздух се додека не се најде некое место за да се приземјат. Тие се премногу мали за да се видат како лебдат околу. Но, кога ќе се “приземат”, обично на топол, влажен леб, ќе почнат да растат исто како што расте и семето во топла, влажна почва. Како што растат, тие испраќаат повеќе спори во воздухот и врз лебот.

Секоја мувла, гледана под микроскоп, има две гранки, една подолга со малку црни топки (со спори) и една пократка, која делува како корен, продира во лебот и ја апсорбира храната.

Не само што растат на леб, растат и на месо, зеленчук, па дури и обувки, облека и книги, но само ако се во топла и  влажна област.

Мувла, слична на онаа што може да се најде на леб, се одгледува во специјални резервоари од страна на научниците и со нејзина помош се произведува едно од чудата на модерната медицина, пеницилинот!

Во оваа категорија