ИНДЕКС – портал за знаење
Разно

Кафето и Кофеинот

Според една турска поговорка,кафето треба да е црно како пекол, јако како смрт и слатко како љубов! Еве неколку интересни факти кој можеби не ги знаевте за кафето и кофеинот:

*После печењето на зрната, за време на нивното ладење тие испуштаат околу 700 хемикалии кои ја прават нивната специфична арома.
*Една третина од светското производство на кафе е во Бразил.
*Околу 400 билиони чаши кафе се пијат во светот низ целата година.
*Италија има над 200.000 кафитерии и бројката уште расте.
*Според Американска статистика 4 од 5 луѓе го конзумираат кафето секојдневно што значи повеќе од 400 милиони чаши дневно само во Америка.
*Кафето е семе од “цреша” од дрвото “genus Coffea”, дрво кое раѓа околу 1кг кафе годишно.
*Постојат 25 видови на кафе, од кој најраспространети се 3 типа и тоа. Робуста, Либериа и Арабика. Овие 3 типа завземаат 70% од вкупното производство на кафе.
*Потребни се 42 зрна кафе за да се направи еспресо.
*Возможно е да се предозирате со кофеин.
*Кофеинот во природата се наоѓа во 60 различни растенија. Најраспространет извор се зрната кафе, листовите чај, гуараната и ним слични
*Кофеинот го зголемува нивото на допамин во организмот што ве прави да се чувствувате посреќни, а истовремено ги блокира и рецепторите на аденозин, што нема да ви дозволи да се чувствувате поспано.
*Верувале или не, но токму кофеинот има благотворно дејство за сите што се занимаваат со спорт. Ако вежбате, а крајна цел не ви се Олимписките игри, слободно консумирајте кафе пред тренинзите.
*Кофеинот може да создаде психичка зависност. Првите кризни моменти во обидот за откажување од кофеин се јавуваат по 12 до 24 часа, а можат да траат од два до девет дена.
 На здравје кафе!

Во оваа категорија