ИНДЕКС – портал за знаење
Разно

Кога се појавил риболовот и колку форми на риболов постојат?

Риболовот е спорт за фајќање риби во слатководни или солени води – обично со стап, коноп и кука.

Риболовот е стар колку и човечката способност да користи алатки за да фати плен. Првите значајни модерни додатоци, вклучувајќи ја употребата на калем, јадица со тенок конец и кука со крива точка, дошол во доцниот XVII и раниот XVIII век. Како конец до средината на XIX век биле користени коњски влакна, кога биле заменети со најлон во 30 – години на XX век. Дрвени и бамбусови јадици претходеле на јадиците од фиберстакло и други синтетички материјали.

Денес се применуваат повеќе форми на спортски риболов и тоа: риболов на мува,  во кој кука во вид на мува постојано се фрла на површината на водата за да се привлечат рибите да гризаат; риболов со мамка, во кој живи или вештачки мамки се ставаат или се повлекуваат под површината; и голем риболов, во кој се користи тешка опрема за да се фатат големи морски видови од моторизиран брод.

Во оваа категорија