ИНДЕКС – портал за знаење
Уметност

Кодот на Да Винчи

Кодот на Да Винчи претставува експлозивна комбинација на расен трилер, есеј за историјата на уметноста и религискиот симболизам – мистериозни убиства, фасцинантни езотерии, што настанале во текот на историјата на Западот, природата на насмевката на Мона Лиза, тајните на Светиот грал…
 
Ден Браун, како негово четврто дело, го објавува Кодот на Да Винчи во 2003 година и само за една недела од издавањето книгата успева да се искачи на првото место на листата на бестселери на весникот New York Times.
 
Накратко, прочитајте ја содржината на книгата: Во текот на својата службена посета на Париз, харвардскиот стручњак за симбологија Роберт Ленгтон дознава дека во Лувр бил убиен стариот кустос, а до неговиот труп бил најден еден загадочен код. Обидувајќи се да ја решат бизарната загатка, Ленгтон и француската специјалистка за криптологија Софи Неве, постепено сфаќаат дека трагите за решението се скриени во делата на Леонардо Да Винчи. Сè ќе се искомплицира дополнително кога Ленгтон ќе ја открие вчудовидувачката алка: покојниот кустос бил поврзан со Сионскиот приориум, вистинско тајно друштво чии членови биле Сер Исак Њутн, Ботичели, Виктор Иго, Леонардо да Винчи и многу други. Ленгтон се сомнева дека се наоѓаат во лов на историска тајна и, ако не успеат да ја дешифрираат загатката, тајната на Сионскиот приориум и древната вистина ќе бидат загубени засекогаш.
 
Па, доколку горепрочитаното ви изгледа интересно, ние ви препорачуваме да ја прочитате. Уживајте!

 

 

Во оваа категорија