ИНДЕКС – портал за знаење
Астрономија

Кои се најсјајните ѕвезди на небото?

Ѕвездите гледани од Земјата имаат различен сјај. Привидниот сјај на една ѕвезда зависи од тоа колку таа е оддалечена од нас и колкава е нејзината луминозност.

1. Сириус е најсјајната ѕвезда на нашето небо, два пати посјајна од било која друга. Од неа светлината патува до Земјата 8,5 години. Се наоѓа во соѕвездието Големо Куче кое за љубителите од северната хемисфера најдобро се набљудува во текот на зимските месеци. Во 1862 година било откриено дека таа е двојна ѕвезда: Сириус А и Сириус В.

2. Канопус е втората по сјајност ѕвезда. Се наоша на јужната хемисфера во соѕвездието Карина. Ако можевме да го замениме Сонцето со оваа ѕвезда тогаш таа би го опфатила целиот простор до Меркур. Нејзиниот радиус е 65 пати поголем од соларниот радиус и има 15.000 пати поголема луминозност.

3.Кентаурус. Трите најблиски до нас, познати ѕвезди се гравитациски поврзани меѓу себе во еден систем наречен Кентаурус. Двете се Кентаурус А и Кентаурус В, а најблиската до нас е најмалата ѕвезда од овој систем Centauri C или само Proxima. Таа е класифицирана како црвено џуџе, 150 пати помасовна од Јупитер. Системот Кентарурус е одалечен 4,36 светлосни години од Земјата.

Во оваа категорија