ИНДЕКС – портал за знаење
Светот на животните

Колку животни умираат за да се направи една бунда?

 

Дали некогаш сте се запрашале колку животинчиња умираат за да имате една бунда во својот плакар? 10, 20 или 100? Се надеваме дека, после ова ќе размислите дали да купите или не.

 

·         120 чинчили
·         100 верверички
·         60 куни
·         50 зајчиња
·         14 видри
·         10 јазовци
·         10 лисици

 

Низ светот се превземаат активни мерки за спречување убивање на животни, не само за правење на бунда, туку и за најразлични дерматолошки испитувања на козметички производи, креми, вакцини и слично. Кај нас, се уште не се превземаат некои драстични мерки, но имаме среќа што вештачкото крзно го има во изобилство.

Во оваа категорија