ИНДЕКС – портал за знаење
Медицина

Колку сон ви е потребен во различните етапи од животот?

Потребата за спиење се менува како што поминуваат годините. Како деца спиеме многу повеќе, а како возрасни помалку. Потребата за спиење со текот на годините се намалува, но сепак се препорачуваат околу 8 часа спиење преку ноќта со што би останале здрави и би ја зачувале општата благосостојба.

 
Новороденчиња – oколу 16 часа
Бебиња од 6 месеци до 3 годишни деца – од 10 до 14 часа (комбинирано со ноќното спиење и дневната дремка)
Деца
Од 3 до 6 години: 10 до 12 часа
Од 6 до 9 години: околу 10 часа
Од 9 до 12 години: околу 9 часа
Тинејџери – околу 9 часа
Тинејџерите често имаат нарушен сон, не само поради секојдневните обврки и распоред, туку и поради нарушениот биоритам кој најчесто не се совпаѓа со нивните обврски на училишта.
Возрасни – од 7 до 8 часа
Повозрасни – од 7 до 8 часа
На постарите обично им е потребно повеќе спиење навечер, поради недостик на дневното спиење.
Бремени жени – Во текот на бременоста, на жената и е потребно повеќе часа спиење, ако не преку ноќта, тогаш во текот на денот.

Во оваа категорија