ИНДЕКС – портал за знаење
Светот на животните

Која држава има повеќе овци од луѓе?

Во Австралија, полесно е да најдеш овца отколку човек.

Во Австралија има околу 148 милиони овци во осумдесетите години на минатиот век, додека  човечката популација изнесува 14,4 милиони. Значи, на овој континент може да се сретнат повеќе од десет пати овци отколку луѓе, односно на секој човек има по десет овци.

 
Ова не изненадува бидејќи Австралија е водич во светското производство на волна, водејќи со дури 30 проценти од светските резерви.
 
Една фарма, во близина на Commonwealth Hill во Јужна Австралија, покрива  површина од 10.570 километри квадратни, два пати повеќе од Делавер! Овој ранч е дом на околу 90.000 овци и неколку илјадници кенгури.

 

 

Во оваа категорија