ИНДЕКС – портал за знаење
Географија

Која е најрамната држава на светот

Малдивите се острови во Индискиот океан, околу 550км југозападно од Индија.

Малдивите се околу 2,000 островчиња расфрлани на околу 800км. Иако Малдивите имаат толку многу острови, вкупната површина е околу 300 км2, а колку за споредба, Македонија има површина од околу 25,000 км2, а Скопје (градското подрачје) околу 225 км2!

Ако сакате планини, или барем мали ридчиња, Малдивите не се за вас. Малдивите се најрамната држава во сметот. Највисоката точка на Малдивите, всушност е најниската точка на светот.

Ниту една точка на сите 2,000 островчиња не е над 4 метри надморска висина!

Но затоа Малдивите се одлично место за летување. Видите зошто !

Во оваа категорија