ИНДЕКС – портал за знаење
Разно

Кој го изработил првиот двоспратен автобус во Централна и Источна Европа?

 

Првиот двоспратен автобус во Централна и Источна Европа го изработила поранешната македонска фабрика за автобуси ФАС 11 Октомври. Изработен е на специјална шасија, производ на фирмата МАН. Каросеријата на автобусот претставува оригинална конструкција на автобусот: проектантот и дизајнерот е маг. Петар Таневски.
За жал, изработен е само еден примерок – прототип. Овој единствен примерок се уште е во употреба и се користи за превоз на меѓународни релации.

 

 Благодарност до Петар Таневски за приложениот текст. Испраќајте ни и понатаму!

Во оваа категорија