ИНДЕКС – портал за знаење
Свет

Кој е најдолгиот сообраќаен тунел

Може да претпоставите дека најдолгиот сообраќаен тунел во светот е во Австрија, но најдолгиот во Австрија е за 10км пократок од најдолгиот кој се наоѓа во Норвешка долг околу 24,5км.

Сепак, во Јапонија е изграден надолгиот тунел за железнички сообраќај кој е долг околу 54км, а се вика Seikan Tunnel. Отворен е во 1988 година, изграден под вода, а ги поврзува Хоншу и Хокаидо.

Во оваа категорија