ИНДЕКС – портал за знаење
Свет

Кој зборувал најмногу јазици

Секој може и знае да зборува и пишува на својот мајчин јазик. Многу од луѓето знаат да зборуваат, понекогаш и пишуваат, на повеќе од десет јазици, но малкумина тоа го знаат и на повеќе од 20 јазици.

Можеби еден од најголемите полиглоти на сите времиња бил Џузепе Каспар (Joseph Caspar), роден во Италија во 19тиот век. Каспар бил дрводелец на почеток, а пота станал свештеник, па кардинал, по што го земал името Кардинал Мезофанти (Mezzofanti).
Никој не е сигурен колку точно јазици зборувал Кадинал Мезофанти, но сигурно било повеќе од 30. Некој велат дека знаел да зборува одлично и на 53, а разбирал што му се зборувана повеќе од 100 јазици! Најголема тешкотија имал со Кинескиот јазик – му биле потребни 4 месеци за да го научи!

Иако Мезофанти можел да зборува на јазикот на многу нации, во својот живот никогаш не излегол надвор од Италија!

Во оваа категорија