ИНДЕКС – портал за знаење
ОД СВЕТОТ

Најдолгите молњи

Најдолгите молњи имаат до 32 кm се јавуваат во рамни подрачја со многу високи облаци. Секоја минута во светот блеснуваат 6.000 молњи. Еден единствен удар од гром на 23 декември во 1975 година усмртил дваесет и две лица, погодувајќи ја колибата во близина на Умталија, во Зимбабве.

Во оваа категорија