ИНДЕКС – портал за знаење
Светот на животните

Неколку факти за носорогот!

Носорогот е тежок речиси колку слонот. Но и покрај својата тежина може да галопира брзо како коњот (45 км на час). Има многу развиени сетила за мирис и вкус, но видот му е просечен. Тој е вегетаријанец, пасе ноќе во тревните рамници. Живее во шумовитите савани во Азија и во Африка. Долг е од 3 до 3,45 метри, а тежок од 1000 до 1800 кг. Живее околу 45 години во семејна група составена од 3-4 единки.

Заштитени се со закон бидејќи се пред работ на истебување, а најзагрозен е црниот носорог. Најчесто ги убиваат поради рогот чија вредност се мери во злато (служи за изработка на разни предмети и се користи при подготвување лекови во традиционалната медицина во Азија и Афрка).

Постојат пет вида: индискиот (има еден рог), а белиот (кој исклучиво пасе трева) и црниот (кој има голема шилеста горна усна со која успева да ги привлече гранчињата) африкански носогор имаат по два. Јаванскиот еден од најретките големи цицачи) и суматрискиот носорог се речеси истребени. Роговите можат да им бидат долги и по еден и пол метар. Направени се од иста материја како нашите нокти и ако се кршат повторно растат, но одвај 5 см годишно.

Во оваа категорија