ИНДЕКС – портал за знаење
Човековото тело

Неколку факти за срцето

 

  1. Умерената и редовна физичка активност го намалува ризикот од настанување на кардиоваскуларни заболувања за 40%.
  2. Срцето започнува да чука 4 недели по зачнувањето и не престанува се до смртта
  3. За време на целокупниот живот низ срцето ќе помине крв доволна да наполни 3 супертанкери
  4. Вкупната должина на сите крвните садови во телото е околу 95 000 километри
  5. И кога го одмораме телото, срцето работи повеќе од мускулите на нозете кај човек кој трча спринт
  6. Најчестото срцево заболување е коронарната артериска болест (исхемичната болест на срцето)
  7. Повеќето срцеви удари се случуваат во раните утрински часови. Тогаш нивото на стрес хормонот кортизол е највисоко, и воедно крвта е згусната и потекша за пумпање поради делумната дехидратација во текот на ноќта
  8. Во САД секојдневно се случуваат околу 4000 миокардни инфаркти или околу 3 секоја минута
  9. Волуменот на крвта која поминува низ срцето во една минута може да варира – од 5-30 литри за една минута. Во просек целокупната крв од телото поминува низ срцето трипати во текот на една минута
  10. Тоа во просек отчукува 100 000 пати во текот на еден ден

Во оваа категорија