ИНДЕКС – портал за знаење
Светот на растенијата

Од каде потекнува компирот?

Компирот е една од поважните намирници во човековата исхрана, а бил многу значаен во искоренувањето на гладта во Европа. Потекнува од Андите, а во Европа го пренеле Шпанците во XVI век.

Голем број видови на одгледуван зеленчук во Европа се воведени во употреба набрзо по патувањето на Колумбо во 1492 година, но компирот е увезен многу подоцна. Причината за ова “доцнење“ може да се најде во податокот дека се одгледувал во повисоките предели на Андите, кои Шпанците ги посетиле дури во 1532 година. За првпат компирот во Колумбија во литературата се споменува во 1537 година, а како ново растение е опишан дури во 1552 година. Датумот на пренесување на компирот во Европа се уште не е утврден (и веројатно не е ни запишан), но може да се утврди најраното присуство на компирот на европскиот континент.

Компирот во 1588 година веќе бил познат и одгледуван во одредени делови на Италија, а во Шпанија постоело пред 1573 година. Еден век подоцна станува главен продуктивен посев во Ирска.

 

 

Во оваа категорија