ИНДЕКС – портал за знаење
Разно

Од кога луѓето почнале да носат ракавици?

Носењето на ракавици е навистина многу стар обичај. Тие се пронајдени од старите народи за заштита од студот. Се знае дека и Персијците и Римјаните носеле ракавици, а и во Хомеровата Одисеја се спомнува дека Лаерт додека се шета низ градината, носи ракавици.

Порано ракавиците се изработувале само од кожа, а ги носеле претежно ловџиите и војниците за да се заштитат од повреди.
Но во 8 и 9 век во Германија и Скандинавија ракавици се носеле преку целата зима, за заштита од големите студови.
Дури во 13 век, жените почнале да ги облекуваат ракавиците како моден детаљ, украс. Англиската кралица носела ракавици, накитени со везови и скапоцени камења.
Кожените ракавици доживеале експанзија во времето на францускиот крал Луј 14, а жените од тоа време носеле ракавици од мрежеста свила.

 

Во оваа категорија