ИНДЕКС – портал за знаење
Светот на животните

Од што им се расипуваат забите на слоновите?

Поминувајќи го поголемиот дел од денот јадејќи лисја, кора и плодови на дрвјата и грмушките, слоновите се тревопасни животни и тие исто така може да јадат треви и билки.

Варејќи околу половина од она што го јадат, слоновите се прочистувачи во дивината, а се знае дека сакаат тикви и лубеници во изобилство. А секогаш кога има можност да добијат, исто така сакаат и разни видови на слатки. За жал, слоновите се подложни на расипување на забите, па добра работа е тоа што нема многу храна која ја одбираат во дивината која содржи шеќери. Дури и без премногу шеќер во нивната исхрана, слоновите страдаат од  губење на природни заби во староста, па често се случува слоновите да не можат да јадат, што резултира со глад.

Ова природно губење на забите има предизвикано проблеми од суштинско значење за многу зоолошките градини ширум светот кои се борат со посетителите да не им делат храна на слоновите, со што ќе бидат сигурни дека животните ќе добијат добра и урамнотежена исхрана.

Но, ако некое животно се загуби забите, тоа не е крај на светот – умеат да ја променат својата исхраната во мека храна, исто како и она што ја јаде баба.

 

Во оваа категорија