ИНДЕКС – портал за знаење
Светот на животните

Постои ли тигреста ајкула?

Не помислувајте дека станува збор за ајкула со тигреста глава. Овој вид на ајкула е потенцијално опасна ајкула од фамилијата Carcharhinidae, која може да се сретне во топлите краишта низ светот, почнувајќи од крајбрежните води, до отвореното море.

Достигнувајќи должина од 5.5 метри, сивата тигреста ајкула е опремена со долг и зашилен горен дел на ресичката на опашката, како и со големи заби длабоко назабени од едната страна.

Оваа ненаситна ајкула се храни со риби, други ајкули, желки, мокотели, птици и различни отпадоци, вклучително јаглен, лименки и облека. Се користи како извор за добивање на кожа и масло од џигер.

Штета што немаме море, можеби ќе налетаме на некоја…

Во оваа категорија