ИНДЕКС – портал за знаење
Историја

По што е познат Вавилон?

 

Стариот разурнат град Вавилон се наоѓа на реката Еуфрат, во Ирак, 89км јужно од Багдад, во близина на новиот град Ал Хилах. Вавилон е еден од најпознатите антички градови. Веројатно населен во третиот милениум пред нашата ера, овој град бил покорен од амуритските кралеви околу 2000 г.п.н.е. Станал главен град на Вавилонија и бил главен трговски центар во долината на Тигар и Еуфрат.

Својата најголема слава ја стекнал како главен град на Неовавилонската Империја, за време на владеењетоа на Набукодоносор II. Градот бил освоен од Александар Македонски во 331 г.п.н.е., кој таму и умрел на 10 јуни 323г.п.н.е., само еден месец пред да наполни 33 години.
Вавилон, во тоа време бил најголемиот град во светот и содржел многу храмови, вклучувајќи го и големиот храм Мардук и придружниот Зигурат, кои се инспирација за приказната за Вавилонската кула.
Висечките градини, кои претставувале скалести ритчиња со вегетација, биле едно од седумте светски чуда.
Денес Вавилон е место со многу културни и значајни споменици од минатото и совршен спој на сегашноста. Во градот со високи порти и градини со леандри кои се спуштаат од стрмините височоини на ѕидините претставува ретко чудо. Значајна туристичка дестинација, обновена по жестоките судири на мелитантните групи и војските на третиот свет.

 

Сепак постојат и други приказни, дали ги знаете ?

https://www.christianbiblereference.org/story_TowerOfBabel.htm

 

Во оваа категорија