ИНДЕКС – портал за знаење
ОД СВЕТОТ

Сончева светлина

Кога светлината продира во Земјината атмосфера, малечки честички во неа се распрснуваат на сите страни. Притоа сината светлина се распрснува подобро од црвената, жолтата и зелената. Додека е ден сините делови од сончевата светлина се распрснуваат на сите страни, заради што небото станува модро. Навечер сончевите зраци поминуваат низ се подолги делови на атмосферата, при што поминуваат само портокаловата и црвената светлина и сонцето ни изгледа портокалово – црвено.

 

 

.

Во оваа категорија