ИНДЕКС – портал за знаење
Астрономија

Уран – планета со најдолги годишни времиња

Во овој период се изнаслушавме околу приказни дали има или не живот на Марс. Еве неколку интересни податоци и за планетата Уран.
Оваа планета има најискосена оска, па се врти накосена на страна. Има најдолги годишни времиња.
Уран е трета планета по големина во дијаметар, но сепак четврта по маса. Оваа планета го добила своето име го грчкиот бог на небото. Не беше открена официјално се до 13 Март 1781. Уран има и 27 познати месечини, од кои најголема е Титаниа. Пет се поголеми додека останатите се мали и некои ги сметаат за астероиди. Имињата на месечините се дадени по Шекспировите драми. Уран е опкрушен со 13 бледи прстени.

Бидејќи Уран лежи скоро на неговата страна (оската е накривена за неверојатни 98 степени), Северниот пол има 42 години ден, а спротивно Јужниот пол 42 години ноќ.

Уран е седма планета по ред од Сонцето, и темепратурата е околу -220 степени Целзиусови.

 

Ако сакате да слушнете нешто повеќе следи видеото на спрски јазик :

Во оваа категорија