ИНДЕКС – портал за знаење
Историја

Цезар Октавијан Август

Гај Јулиј Цезар бил римски воен и политички водач чие освојување на Галија Комата го проширила римскиот свет се до Атлантскиот Океан, успех чии последици се видливи и денес.

Цезар Октавијан Август, подоцна Гај Јулие Цезар Октавијан е роден на 23 септември 63 година п.н.е., а умрел во август 14 год, во Нола, во близина на Неапол. Тој бил првиот римски император. Потекнувал од  богато семејство, на 18-годишна возраст бил назначен за посвоен син и наследник на својот дедо (брат на баба му) Јулије Цезар.

По смртта на Цезар (44г.п.н.е.), следела борба за превласт и по неколку битки Октавијан го оформил Вториот триумвират со своите најголеми ривали, Лепид и Марк Антони. Октавијан го исфрлил Лепид во 32 година, а Антони (тогаш во сојуз со Клеопатра) во 31 година п.н.е. во битката кај Акциум, со што станал единствен владетел. Тој бил миропомазан принцепс; Римското Царство почнало со неговото доаѓање на престолот. На почетокот владеел како конзул задржувајќи ја републиканската власт, но во 27 г.п.н.е. ја добил титулата Август и во 23 г.п.н.е. добил империска власт.

Неговото владеење довело до промени во сите аспекти во животот на Римјаните и долготраен мир и просперитет за грчко – римскиот свет. Ги обезбедувал далечните покраини на царството, изградил патишта и други јавни градби, го поставил Пакс романа (римскиот мир) и бил заштитник на уметноста. Презел чекори за зацврстување за моралноста на Римјаните испаќајќи ја својата ќерка Јулија во егзил поради прељуба. По неговата смрт империјата се проширила од Иберија до Кападокија и од Галија до Египет. По смртта бил дивинизиран (обоќуван како божество).

Гај Јулиј Цезар се смета за исклучително важна историска личност, без која не ќе го знаевме светот каков што е денес.

Во оваа категорија