ИНДЕКС – портал за знаење
Наука

Што е парамециум?

 

Парамециум се нарекуваат било кои од слободните едноклеточни праживотни, кои го сочинуваат родот парамециум. Повеќето се со големина на точка од крајот на оваа реченица. Тие се разликуваат според формата и се опкружени со слој од крут протеин (мембрана) обвиена со стотици ресички, кои ритмички вибрираат и ги придвижуваат и насочуваат кон бактериите и другите хранливи честики.
Честичките храна се собираат во шуплините за храна каде што се одвива варењето. Две (некогаш три) контрактилни шуплини близу до површината, односно до краевите на клетката се шират и собираат како што исфрлаат метаболичките отпадоци и вишокот течност.
Парамециумот има два вида нуклеуси: голем макронуклеус (центарот на сите метаболички активности) и најмалку еден мал микронуклеус (кој ги чува генетилките материјали за сексуална репродукција).

Во оваа категорија